Pietenpak

Het is voor Zwarte Piet belangrijk dat hij zich comfortabel voelt in zijn Pietenpak. Pietenpakken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en materiaalsoorten, zoals (imitatie)fluweel, satijn en polyester.

Sinterklaas is een typisch Nederland feest dat bijna nergens ander ter wereld wordt gevierd. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan de uitdossing van de Pieten. Hieronder geven we een overzicht, waar pietenpakken aan moeten voldoen.

Pietenpak – Comfort en onderhoud belangrijk

Comfort en onderhoud belangrijkWanneer de Sinterklaas festiviteiten zich voornamelijk buiten afspelen, adviseren wij te kiezen voor een fluwelen Pietenpak. Dit is veel warmer dan satijnen of polyester Pietenpakken. Bij binnenactiviteiten voldoen de laatste twee echter ook prima. Een polyester pak kan gemakkelijk zelf worden gewassen, de luxere fluwelen en satijnen pietenpakken moeten daarentegen chemisch gereinigd worden.

Accessoires

Met alleen de aanschaf van een pak ben je er echter niet. Een Pietenpak is niet compleet zonder de juiste accessoires. Een cape, baret, kraag, veren, sieraden, handschoenen, maillots, schoenen, roe en een strooizak mogen niet ontbreken. Voor het beste resultaat is het van belang dat de accessoires qua kleur en materiaalkeuze op elkaar worden afgestemd.

Pruiken

pietenpak-pruikOm het pak helemaal af te maken is een goede pruik van het allergrootste belang. Laat je niet verleiden om uit kostenoverweging te besparen op de Pietenpruik; het allermooiste Pietenpak verliest zijn waarde met een slecht gekozen pruik. Let er eveneens op dat de pruik goed past, er zijn ook verstelbare Pietenpruiken.

Schmink en grimeer

Zwarte Pieten kunnen in het zwart of donkerbruin worden geschminkt. Vergeet bij de aanschaf niet te vragen hoe je je na afloop het beste kunt afschminken. Een mooie lippenstift maakt het geheel af.

Gekleurde Pieten

pietenpak-gekleurde-pietenDe laatste jaren is Zwarte Piet in toenemende mate onderwerp van discussie – Zwarte Piet zou discriminatie zijn – en zijn de gekleurde Pieten bezig aan een gestage opmars. Het vreemde aan deze situatie is dat in voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen, waar men de gevolgen van de slavernij aan den lijve heeft ondervonden, dit helemaal geen issue is.

Niemand weet eigenlijk precies hoe ze met deze situatie om moeten gaan, feit is wel dat in sommige steden Zwarte Piet plaats heeft moeten maken voor de gekleurde Piet. Voor het Pietenpak op zich heeft dit geen consequenties; echter wel op de pruiken, sieraden en uiteraard de schmink. Iedereen kan het naar eigen believen invullen, zolang het maar geen verwijzing betreft naar ons verleden in de slavernij. Jammer dat een kinderfeest wordt gekaapt door volwassenen om er politiek mee te bedrijven!

Pietenpak kopen

pietenpak-kopenWil je een Pietenpak kopen, dan zijn er volop mogelijkheden. Er zijn diverse feestwinkels waar men een enorme keuze heeft in luxe en goedkope pietenpakken, pruiken en andere bijbehorende accessoires.

Dit geldt eveneens voor de aanschaf van schmink. Zoals met alles kun je tegenwoordig ook online pietenpakken kopen. Je kunt op je gemak de verschillende opties bekijken en vergelijken, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen, voordat je besluit te gaan kopen.

Pietenpak huren

Feestwinkels verkopen niet alleen verkleedkleding, maar in veel gevallen hebben zij ook een verhuurafdeling, waar je kunt kiezen uit een breed aanbod pietenpakken en accessoires. Wanneer je online gaat zoeken zul je ontdekken dat je al vanaf 15 euro pietenpakken kunt huren.