Foute Kersttrui – De grote Hit!

De foute kersttrui is in navolging van de Angelsaksische landen inmiddels ook een grote hit in Nederland en niet meer weg te denken van feesten in de kerstperiode. Veel winkels hebben de foute kersttrui dan ook weer in het assortiment opgenomen.

Hoe is de trend van foute kersttruien ontstaan?

Foute KersttruiHet is allemaal begonnen in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen vele mode-rampen werden geboren. Het was de tijd van neonkleuren, parachute broeken, Noorse truien en veel te veel haarlak. Tegen deze achtergrond van afschuwelijke kleding, feestelijke truien in felle kleuren en met overmatige dessins, die de wenkbrauwen deden fronsen. Er waren in Amerika een paar tv persoonlijkheden die smakeloze truien, die een beetje over de top waren, droegen. Maar het duurde nog een paar decennia voor de lelijke Kersttruien als voorwerp van verbleekte nostalgie werden gereïncarneerd tot een ironische trend.

Aan het begin van deze eeuw bliezen een paar Canadese mannen de foute kersttruien nieuw leven in als een fashion statement. Ze organiseerden zelfs feesten rond het concept. De bedoeling was aanvankelijk om gewoon met een aantal vrienden bij elkaar te komen en vrolijk te genieten van een borrel. Maar vandaag de dag is het uitgegroeid tot een feest met enorme proporties, met ieder jaar meer dan 1000 bezoekers in de Commodore Ballroom in Vancouver. Hoewel het idee in Canada is geboren, sloeg het al snel over naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Waarom zijn deze feesten zo populair geworden? Het is een uitnodiging om alles los te laten en de schone schijn te vergeten. Een dresscode van foute kersttruien zorgt ervoor dat alle gasten met gevoel voor humor op het feest verschijnen. Als iedereen zich kleedt als een smakeloze verliezer, is er niets meer te verliezen. Deelnemers proberen nog steeds elkaar te overtreffen in het vinden van de meest lelijke kersttrui. Wanneer mensen de ogen van afschuw afwenden, wordt dit beschouwd als een eer. Het winnen van de lelijkste kersttrui is het hoogtepunt van de avond.

Door mensen uit te nodigen om een foute kersttrui te dragen laat ook veel ruimte voor interpretatie en creativiteit. Wat de een gewoon lelijk zou kunnen vinden, zou een ander zelfs afgrijselijk kunnen vinden. De zoektocht naar de juiste trui verhoogt de voorpret op het feest en is een dankbaar onderwerp voor de start van een gesprek. Praten over een smakeloze kersttrui is veel leuker dat praten over het weer.

FOUTE KERSTTRUI GROTE HIT

foute-kersttrui herenToen de eerste “foute kersttruien feesten” ruim een decennium geleden begonnen, besefte niemand dat het zo’n grote hit zou worden. De meeste mensen dachten dat de rage snel zou overgaan. Tot een paar jaar geleden werd in Nederland geredeneerd dat zo’n foute kersttrui iets was voor mensen die geen verstand van mode hebben; niemand wilde dan ook in zo’n trui gezien worden! Maar Nederland is nu ook overstag. Zeker nadat steeds meer BN-ers werden gezien in zo’n foute kersttrui zijn ze niet meer aan te slepen. Alle grote modeketens hebben de foute kersttrui inmiddels in de collectie opgenomen en ook hier wordt op feesten tijdens de Kerst een speciale dresscode gehanteerd. Voor wie Kerst in stijl wil vieren is een foute kersttrui dan ook een echte musthave!

VOOR IEDEREEN EEN FOUTE KERSTTRUI

foute-kersttrui damesMet een foute kersttrui steel je de show tijdens het kerstdiner of de kerstborrel van de zaak. Steeds meer (online) kledingwinkels spelen hierop in; de foute kersttruien zijn te koop in allerlei prijsklassen, kwaliteiten en maten. Ze zijn er voor vrouwen, mannen en kinderen; met leuke prints, grappige teksten en veelal in opvallende kleuren.
Je zult je mogelijk afvragen: “Waarbij draag ik zo’n foute kersttrui?” Geen zorgen, de kleuren hoeven absoluut niet op elkaar te zijn afgestemd, eigenlijk is de hype: hoe gekker, hoe beter!

Tegenwoordig dragen sommigen de foute kersttrui zelfs op kantoor. Combineer de trui dan met een jeans en laarzen en combineer het geheel voor een chique uitstraling met een blazer.

Voor het kerstdiner of party kunnen de dames de kersttrui dragen op een donkere legging – eventueel met een witte blouse onder de trui – met daaronder zwarte hoge hakken! Je kunt er zelfs voor kiezen de trui als jurkje te dragen op een donkere panty.

Online en bij de diverse modeketens neemt het aanbod ieder jaar toe. Wanneer je niet zoveel te besteden hebt loont het de moeite eens te kijken op de modeafdeling van Primark. Deze van oorsprong Ierse modeketen, die bekend staat om de ongelofelijke lage prijzen, heeft al foute kersttruien in het assortiment voor minder dan 20 euro. Hoe gek is het om met een groep vrienden op stap te gaan in dezelfde trui!

Aangezien er ook nu weer een enorme run zal zijn op foute kersttruien is het zaak er op tijd bij te zijn. Je wilt tenslotte niet dat al je vrienden en vriendinnen er straks met kerst een hebben en jij achter het net hebt gevist.